Dichte trap

Een trap waarbij de treden met een verticale plank (stootbord) verbonden zijn, wordt een dichte trap genoemd.

Een trap waarbij de treden met een verticale plank (stootbord) verbonden zijn, wordt een dichte trap genoemd.  Bij een open trap ontbreekt dat stootbord. Een dichte trap – ook wel gesloten trap genoemd – zie je in de meeste huizen.

Wat is een dichte trap? 

Een dichte trap is niks meer dan een trap waarbij een verticaal stootbord (plank) tussen de treden zit. Hierdoor krijg je een vloeiend doorlopend geheel. Daarnaast is een gesloten trap veilig en praktisch. Qua interieurstijl past een gesloten trap vrijwel overal: van modern tot landelijk. Er is namelijk veel keuze in houtsoort en afwerking. 

Voor- en nadelen van een dichte trap 

Twijfel je of je een gesloten trap wilt kopen? Wij helpen je op weg door de voor- en nadelen voor je op te sommen. Direct meer informatie van een expert? Neem dan contact met ons op. 

Voordelen van een dichte trap 

Een dichte trap is populair door de combinatie van stilistische en praktische voordelen. Daarnaast is er veel keuze wat betreft verschillende soorten en stijlen qua gesloten trappen. 

Veiligheid 

Het belangrijkste voordeel van dit traptype is de veiligheid. De stootborden zorgen ervoor dat kleine kinderen er niet tussendoor kunnen vallen of dat je zelf onder een trede blijft hangen. De trap nog veiliger maken? Zorg dan altijd voor een leuning en een veiligheidsprofiel zoals antislipstrips. 

Praktisch 

Een dichte trap is in meerdere opzichten praktisch. Zo kun je de trapafscheiding (ruimte onder de tap) op verschillende manieren inrichten. Vaak wordt er een wc, kast of opbergruimte gecreëerd. Meer inspiratie opdoen over hoe de ruimte onder de trap in te richten? Bekijk dan de volgende voorbeelden.

Isolatie 

Ten opzichte van een open tap is een gesloten trap een stuk beter geïsoleerd. Zowel thermisch als qua geluid. Vooral met kleine kinderen is het handig om een qua geluid goed geïsoleerde trap te hebben. Op die manier verklein je de kans dat ze wakker worden. Ook wat betreft klimaat en stookkosten is een dichte trap de beste keuze. 

Nadelen van een dichte trap 

Ondanks belangrijke voordelen, heeft een gesloten trap ook twee nadelen. Deze zijn vooral van praktische aard: 

Onderhoud 

Een gesloten trap kent meer hoekjes dan een open trap. Daar komt sneller vuil tussen. Dit zorgt ervoor dat een dichte trap lastiger schoon te maken is. Zorg ervoor dat je de trap met lauw water en een schoon doekje afneemt. Laat reinigingsmiddelen links liggen, deze tasten het hout aan. 

Massief 

Een gesloten trap is in veel gevallen groter en massiever dan een open trap. Hij neemt dus meer ruimte in beslag. Daarnaast houdt het ook flink wat lichtinval tegen. Dat is dan ook gelijk de voornaamste reden waarom mensen voor een open trap kiezen. 

Mogelijkheden dichte trap 

Aangezien de afzetmarkt voor dichte trappen groot is, kent het een enorme variatie in modellen en typen. Hierbij een kleine inzage in wat voor open trappen er allemaal zijn. 

Dichte designtrappen/moderne trappen 

Een trap alleen voor functionaliteit aanschaffen is verleden tijd. Steeds meer mensen zien het als deel van hun interieur. Met andere woorden: het moet goed aansluiten op de rest van de inboedel. Moderne trappen passen vanzelfsprekend goed in een modern en strak interieur. De populairste moderne dichte trappen zijn: Z-trappen, bloktrappen en keepboomtrappen.  

Alle prijsklassen 

Aangezien veel traptypes dichte trappen zijn, lopen de prijzen sterk uiteen. Een simpele houten steektrap is bijvoorbeeld de goedkoopste trap, terwijl Z-trappen een stuk duurder zijn. Puur en alleen omdat deze lastiger te ontwerpen én te monteren zijn. Daarnaast heeft het houtsoort ook invloed op de prijs van een (dichte) trap. Zo is eiken bijvoorbeeld een stuk duurder dan grenen. Precies weten wat jouw beoogde trap kost? Neem dan contact met ons op of kom langs in de showroom. 

Ruimte efficiënt benutten 

Ondanks dat een dichte trap veel ruimte in beslag neemt, is de ruimte onder de trap geschikt om naar wens in te richten. Maak bijvoorbeeld een trapkast onder een gesloten trap, om daar jassen of schoenen op te bergen. Meer ideeën opdoen over wat je met de ruimte onder de trap kunt doen? Bekijk dan de volgende honderden voorbeelden en laat je inspireren! 

Dichte trap kopen 

Overweeg je om een dichte trap te kopen? Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij denken graag met je mee om erachter te komen welke trap het beste bij jou past. Daarnaast kun je gebruik maken van onze inmeetservice om er zeker van te zijn dat jouw beoogde trap zal passen. Door middel van een 3D-tekening kun je zien hoe het eruit komt te zien. Vervolgens wordt het productieproces in gang gezet en monteren wij jouw trap binnen 3 tot 6 weken. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy