steektrap

Steektrap

Een steektrap is een van de eenvoudigste en goedkoopste trappen op de markt. Het is een rechte verbinding tussen twee verdiepingen.

Andere benamingen voor de steektrap zijn: molenaarstrap en rechte trap. Je herkent een steektrap aan het feit dat er nergens een draaiing in zit.  

Wat is een steektrap? 

Een steektrap is een rechte trap die twee verdiepingen met elkaar verbindt. ‘Steek’ betekent in de trappenwereld een niet-onderbroken opeenvolging van minimaal drie treden. Zo kan een trap tussen twee verdiepingen bestaan uit één of meerdere steken. Veruit de meeste steektrappen produceren wij in grenen. Dit is een sterk en goed te bewerken houtsoort dat relatief lang mee gaat en goed te onderhouden is.  

Voordelen

Het grootste voordeel van een steektrap ten opzichte van alle andere trappen is de prijs. Rechte trappen zijn verhoudingsgewijs goedkoop om drie redenen: 

  1. Doordat er geen draaiing in zitten, is er minder hout nodig. 
  1. Wij gebruiken voor steektrappen vaak een gemakkelijke te bewerken houtsoort (grenen). Om die reden kost het weinig tijd om de trap te maken. 
  1. De constructie van een rechte trap is eenvoudig. Onze technische bouwtekenaars zijn hierdoor weinig tijd kwijt aan ontwerpen van de trap op maat. 

Naast de prijs, kent de eenvoud van de constructie van het ontwerp nóg een voordeel. Je kunt namelijk zelf proberen om de trap in te meten, te tekenen en/of in elkaar te zetten. Kom je er zelf niet uit? Of heb je een helpende hand nodig? Dan staan we altijd voor je klaar. 

Nadelen

Ondanks de zwaarwegende voordelen, zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden als je voor een rechte trap kiest. Het belangrijkste nadeel is de lange terugloop. Dit betekent dat de trap, ten opzichte van andere trappen, veel ruimte in beslag neemt. Er kan dus veel plek in je hal of woonkamer verloren gaan. Wil je dat de steektrap minder ruimte in beslag neemt? Dan is de enige mogelijkheid om de trap steiler te maken.  

Een voorbeeld van een trap die de ruimte juist optimaal benut is de spiltrap, ook wel draaitrap genoemd. De traptreden draaien 180 graden om de spil heen, waardoor het weinig ruimte in beslag neemt. Daar tegenover staat dat het op- en aflopen van de trap minder comfortabel is.  

Verschillende soorten steektrappen 

Net als veel andere trapsoorten zijn rechte steektrappen er in verschillende materialen, vormen en maten. De houten steektrap komt veruit het meeste voor, maar je kunt ook kiezen voor een stalen steektrap, glazen steektrap of een steektrap bestaande uit verschillende materialen. 

Houten steektrap 

Hout is wereldwijd het meest gebruikte materiaal voor het maken van een trap. Het is sterk, makkelijk te bewerken en geheel naar eigen wens in te richten. Bij AA trappen werken we standaard met grenen, maar heb je keuze uit veel verschillende houtsoorten zoals onder andere: eiken, mahonie en berken.

Steektrap op maat 

Bij AA Trappen in Joure realiseren we steektrappen op maat. Met behulp van onze inmeetservice en montagedienst, weet je zeker dat je trap naar wens past en goed gemonteerd wordt. Hoe jij je steektrap wilt vormgeven kun je zelf bepalen. Zo kun je kiezen voor een open steektrap of dichte steektrap. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende materialen zoals: grenenhout, eikenhout, mahonie etc. Om de puntjes op de i te zetten, heb je veel mogelijkheden voor de afwerking in trappen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek onze showroom of neem direct contact op meet een van onze trapexperts.

Steektrap kopen 

Op zoek naar een steektrap? Voor ieder zijn of haar wens maken wij een passend aanbod dat perfect aansluit op jouw wensen. Naast scherp geprijsde standaard trappen, maken wij technisch geavanceerde designtrappen. Al meer dan 24 jaar staan wij bekend als een specialistische trappenleverancier die efficiënt en duurzaam werkt. Onze experts zijn ervaren in het ontwerpen van trappen op maat. Of je nou alleen een bouwpakket van de trap wilt óf dat we alles van A tot Z voor je uit handen nemen (inmeten en montage): alles is mogelijk bij AA Trappen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy