moderne-trap

Houten trap

Een houten trap is meer dan een verbinding tussen twee verdiepingen. Het is een sfeerelement; een verfraaiing van je woning of kantoor. 

Aangezien wij met verschillende houtsoorten werken, heb je ruime keuze wat betreft stijl én afwerking. Onze experts denken graag met je mee. Inspiratie op doen? Lees dan snel verder of kom langs in de showroom.

Waarom een houten trap?  

Hout staat bekend om zijn warme en tijdloze uitstraling. Bovendien kun je er alle kanten mee op. Zowel qua hoofdstructuur als afwerking. Met andere woorden: je kan een grote, robuuste houten trap met dikke treden laten maken óf juist een moderne zwevende trap met dunne treden. We maken gebruik van verschillende houtsoorten en fabriceren in verschillende stijlen: van een steektrap (rechte houten trap), tot seriematige prefab trappen. 

Houten trappen

De houtsoort van de trap heeft betrekking op het uiterlijk, het onderhoud, de stevigheid en de prijs. Als je op zoek bent naar een goedkope houten trap, kom je al snel bij een grenen trap uit. Duurdere houtsoorten zijn bijvoorbeeld eiken en mahonie. Om een goed beeld te krijgen van welke houtsoorten trappen worden gemaakt; hierbij een beknopte opsomming: 

Grenen trap 

Grenenhout is een van de den afkomstige houtsoort met veel afwerkmogelijkheden. Dat in combinatie met de lage prijs, maakt grenen een ideaal basismateriaal. Grenen herken je aan de lichte, bijna geelachtige kleur. Dit zorgt voor een rustige en natuurlijke uitstraling. Toch kiezen veel mensen ervoor om een grenen trap in een kleur naar wens te oliën of schilderen. Ondanks dat grenen een zachte houtsoort is, slijten de trappen niet snel. Mits je ze goed onderhoudt. Een ander voordeel van grenenhout is, dat het vlot te bewerken is waardoor de trap snel geproduceerd kan worden.  

Eiken trap 

Eikenhout is een stevige houtsoort dat in veel verschillende interieurtypen past. Bovendien is eiken goed te onderhouden en kent het een lange levensduur. Eiken is een sterke loofhoutsoort dat langzaam slijt. Om die reden is eikenhout een populaire houtsoort om een trap van te maken. Een eiken trap kenmerkt zich door de donker houten kleur in combinatie met de zichtbare nerven. Dit geeft een warme uitstraling waardoor de trap in zowel een modern als landelijk interieur past. Een eikenhouten trap valt in verschillende vormen en maten te ontwerpen en kent veel behandelingsmogelijkheden. Kortom: een krachtige houtsoort dat zich perfect leent voor het maken van trappen in het luxere segment. 

Beuken trap 

Beuken behoort net als eikenhout tot een hardhoutsoort met een lange levensduur. Een beukenhouten trap kenmerkt zich door de onverwoestbare kwaliteit en een zachte lichtbruine kleur. Bovendien is beuken splintervrij en kent het een strakke structuur met weinig tekening. De beukenhouten trap is gemakkelijk te onderhouden en past door de neutrale kleur in veel interieurstijlen. Qua trapuitvoering en afwerking kun je met een beukentrap alle mogelijke kanten op. Let op: een beuken trap kan niet buiten worden geplaatst. 

Mahonie trap 

De dieprode kleur van mahonie is kenmerkend voor de hardhoutsoort. Door de hardheid van het hout is het een van de meest moeilijk te bewerken houtsoorten. Daar tegenover staat dat je er tientallen jaren plezier van kunt hebben, zonder dat het snel slijt. De lange levensduur in combinatie met de prachtige warme kleur, zijn de hoofdredenen om te kiezen voor deze houtsoort. Ondanks de hardheid van het materiaal, produceren wij deze trappen in verschillende modellen. Bijvoorbeeld in de vorm van een wenteltrap, spiltrap, steektrap en kwarttrap. 

Merbau trap 

Merbauhout komt van een loofboom uit de regenwouden in Zuidoost-Azië. Het is een egaal donkere hardhoutsoort dat zeer slijtvast is. Merbau is in die elementen te vergelijken met eiken en mahonie. Het bijzondere van deze houtsoort is de verschillende soorten verkleuringen die in het hout kunnen vormen. Dit kunnen zowel zwarte als witte verkleuringen zijn. Ideaal voor mensen die een trap met een tropische uitstraling zoeken. Het is ook mogelijk om deze bijzondere houtsoort te combineren met een andere houtsoort.  

Iroko trap 

Iroko is een middelhardhout dat oorspronkelijk uit Afrika komt en kenmerkt zich door een geel-bruinige kleur met een vrij vlakke structuur. De houtsoort leent zich perfect voor verschillende trapmodellen en trapdelen. Doordat irokohout goed te bewerken is, kun je veel kanten op qua design en kleur. Wanneer de trap naar wens bewerkt is, kan de trap lang mee. Goed onderhoud is hierbij wel gewenst. Qua prijs zit een iroko trap in het middensegment. 

Houten trap op maat: combinatie van houtsoorten 

Het gebruik van verschillende houtsoorten voor trappen is uitgegroeid tot een trend. Het geeft de trap een speelser uiterlijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor treden van eikenhout, terwijl de rest van de trap uit grenen bestaat. In onze showroom in Joure en in onze online 3D-gallerij kun je inspiratie opdoen door verschillende modellen te bekijken. Houtsoorten mixen is een perfecte keuze als je interieur uit verschillende soorten hout en kleurkeuzes bestaat.  

Duurzame houten trappen 

Zowel tijdens de inkoop als tijdens de productie, houden wij rekening met duurzaamheid. Zo kopen wij FSC gecertificeerd hout in. Dit betekent dat het hout afkomstig is van een bos dat milieubewust beheerd wordt onder goede sociale omstandigheden. De beoordelingen worden onafhankelijk uitgevoerd. Ook tijdens het productieproces staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze pijlen zijn gericht op efficiëntie in de vorm van machinegebruik en omgang met hout en resthout. Ook qua transport zorgt onze strakke planning en efficiënt ingerichte voertuigen voor een zo duurzaam mogelijke werkwijze. 

Houten trapvormen en modellen 

Aangezien hout het meest gebruikte materiaal is voor de productie van trappen, is het voor te stellen dat ze in allerlei vormen en modellen te verkrijgen zijn. Qua modellen bestaan er tientallen mogelijkheden. Hierbij de meest voorkomende trappen:

Steektrap 

Een steektrap – ook wel molenaarstrap genoemd – is een steile rechte ononderbroken trap. Een houten steektrap is een van de meest simpele, maar zeer functionele modellen. Je hebt de mogelijkheid om uit alle houtsoorten te kiezen. Door de eenvoudige vorm, is de trap ook gemakkelijk te plaatsen. Bij ons is het ook mogelijk om een houten trap als bouwpakket te bestellen of op te halen. Het liever aan ons over laten? Wij helpen je graag met zowel het inmeten als het plaatsen van de trap. 

Tweekwarttrap/halfslagtrap 

Tweekwarttrappen herken je aan de twee draaien om één of twee spillen. Vaak zie je bij deze trappen boven- én onderin een draai. Tweekwarttrappen worden ook wel halfslagtrappen genoemd en zijn verkrijgbaar in alle houtsoorten en stijlen. 

Spiltrap/draaitrap 

Bij een spiltrap draaien de traptreden 180 graden om de spil heen waardoor de trap weinig ruimte in beslag neemt. Vooral bij kleine trapgaten is een spiltrap een ideale oplossing. Deze trapsoort met een hoge mate van ruimte-efficiëntie zie je vooral in kleine ruimtes, zoals in oude schipperswoningen. Naast het optimale ruimtegebruik, heeft de draaitrap een klassiek uiterlijk met een hoge belevingswaarde. 

Houten Z-trap 

De Z-trap dankt zijn naam aan het Z-vormige uiterlijk. Het stootbord staat namelijk schuin op de trede. Een Z-trap is een houten trap met een moderne uitstraling. Door de dikke treden is de trap zowel functioneel als veilig. In combinatie met het artistieke uiterlijk, maakt deze trap een ware eyecatcher in ruimtes met een modern interieur. Een vergelijkbaar modern model is de bloktrap.

Bovenkwart trap & onderkwart trap 

Een trap met bovenkwart is een steektrap die vanaf de grond recht omhooggaat en bovenin een kwartdraai naar links of rechts maakt. Een onderkwart trap kent hetzelfde principe, maar dan zit de kwartdraai onderin. Deze trapvarianten kunnen van alle houtsoorten worden gemaakt. 

Voor- en nadelen houten trap 

Sinds mensenheugenis worden trappen van hout gemaakt. Ondanks dat er vandaag de dag tal van andere opties zijn zoals: stenen trappen, betonnen trappen en metalen trappen, zijn houten trappen nog altijd mateloos populair. Voornaamste reden? Er is veel keuze in houtsoort en stijl. Het grootste nadeel is het onderhoud.  

Voordelen van houten trappen 

Nadelen van een houten trap 

Houten trap afwerken 

De afwerking van een houten trap kun je op verschillende manieren vormgeven. Zo kun je onder andere kiezen voor olie, verf, ledverlichting, antislipstrips, pvc, laminaat, vloedbedekking, HPL of een combinatie. Ook voor het renoveren van een trap worden bovengenoemde materialen het meest gebruikt. 

Houten trap oliën 

Sommige houtsoorten – vooral hardhout – vergt weinig onderhoud en afwerking. Andere soorten hout zoals grenen en vuren vragen eerder om bewerking. Je trap oliën helpt je trap te decoreren, beschermen én 'voeden’. Op die manier verrijk je het uiterlijk en verleng je de levensduur. De olie trekt namelijk diep door in het hout, waardoor meerdere houtlagen verstevigd worden. Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. 

Houten trap verven 

Een trap is meer dan een functioneel onderdeel in je huis. Het is een belangrijk onderdeel van je interieur dat de nodige aandacht verdient. Door je houten trap te verven, zorg je ervoor dat de kleuren matchen met je vloer en rest van je meubels. Voor het verven in de gewenste kleur breng je eerst een grondlaag aan. Na het verven kan de trap zeer glad zijn. Daarom is het verstandig om een antislipstrip aan te brengen. 

Houten trap decoratie 

De laatste jaren zijn er steeds meer mogelijkheden ontstaan om je trap te decoreren. Zo is de vraag naar ledstrips groot. Net als lichtspotjes met sensor. Maar ook stickers voor op het stootbord zie je steeds vaker. Wij houden altijd rekening met jouw wensen tijdens het productieproces van de trap. Zo frezen we regelmatig ruimte in trappen, zodat er gemakkelijk ledstrips in geplaatst kunnen worden. Bezoek onze showroom of bel met een van onze experts voor vrijblijvend advies. 

Houten trap onderhouden 

Net als vrijwel alle natuurlijke materialen, ontkom je bij hout niet aan slijtage. Om die reden is onderhoud vereist. Een houten trap onderhouden is allesbehalve moeilijk, maar het moet wel gebeuren wil je de levensduur maximaliseren. Vooral bij huishoudens met kinderen krijgen trappen veel te verduren. Het onderhouden van een trap kan op de volgende manieren: 

Beschermlaag aanbrengen 

Veel mensen kiezen ervoor om een nieuwe trap direct af te laten werken met olie, beits of verf. Het is belangrijk om dit eens in de zoveel tijd bij te houden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het schoon te maken, lichtjes op te schuren en een nieuw dun laagje erop aan te brengen. Naast olie, beits of verf kun je ook kiezen voor vernis. Tijdens de aankoop van een trap adviseren onze experts je over het onderhoud van de trap. 

Trap schoonmaken 

Een groot deel van het onderhoud is schoonmaken. Het is belangrijk om geen chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken. Een zachte doek met lauw water voldoet prima. Zorg dat je een schone doek gebruikt zonder zeepresten. Dit om te voorkomen dat deze middelen het hout aantasten. Tijdens het stofzuigen van de trap is het raadzaam voorzichtig te zijn om deukjes in het hout tegen te gaan. 

Houten trap kopen  

AA Trappen is al meer dan 24 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van houten trappen. Wij combineren ouderwets vakmanschap met moderne technologieën zoals CNC-banken. Naast basistrappen, maken wij trappen op maat met de gewenste houtsoort.  

Onze experts helpen je graag met inmeten, de afwerking en het plaatsen van de trap. Ben je zelf handig? Dan is het mogelijk om zelf een trapbouwtekening in te sturen, zodat wij – na een korte check – overgaan tot productie. Vervolgens kun je de houten trap als bouwpakket ophalen of laten bezorgen.  

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy