Open trappen

Bij een open trap zit er zichtbare ruimte tussen de treden. Dit komt omdat er geen verticale plank (stootbord) tussen de treden zit. 

De meest voorkomende reden om voor een trap als deze te kiezen is de ruimte: ze zien er minder statig uit. Om diezelfde reden zie je open trappen vooral in woonkamers. De meeste open trappen in woningen en bedrijfspanden zijn houten trappen. In de buitenlucht zijn ze vaak van staal.

Wat is een open trap? 

Een open trap is niks meer dan een trap waarbij geen stootbord (plank) tussen de treden zit. Dit kan bij veel verschillende trapsoorten en typen gerealiseerd worden. Een open trap geeft een ruimtelijk gevoel omdat het veel licht doorlaat. Daarnaast is het een goedkope trapsoort dat met elke houtsoort naar keuze geproduceerd kan worden.

Voor- en nadelen

Twijfel je tussen een open of dichte trap? Wij nemen die twijfel graag bij je weg door de voor- en nadelen van een open trap voor je op te sommen. Voor maatadvies staan onze trapspecialisten je graag telefonisch of per mail te woord. Liever langskomen in de showroom in Joure (Friesland)? Maak dan hier een afspraak. 

Voordelen van een open trap 

Een open trap is een ruimtelijk ogende trap met een aantal zwaarwegende voordelen. Om de volgende redenen kiezen veel klanten van ons voor dit type trap: 

Doorschijnend licht 

Veel mensen houden van een licht en ruimtelijk gevoel in hun woonkamer. Een open trap draagt daaraan bij. Vooral als de trap relatief dichtbij de ramen staat, is deze trap qua licht een betere keuze dan een dichte trap. De meeste open trappen vind je in woonkamers terug, maar soms ook in hallen of bedrijfspanden. 

Ruimtelijk 

Niet alleen het doorschijnende licht zorgt voor een ruimtelijk gevoel; ook het gegeven dat er geen stootborden tussen de treden zitten zorgt voor extra ruimtelijkheid. Vooral als je wat kleiner woont is een open trap een logische keuze. 

Goedkoop 

In veruit de meeste gevallen is een open trap goedkoper dan een dichte trap. Dit komt onder andere doordat er voor de productie minder hout nodig is. Er zijn immers geen stootborden nodig. Uiteraard kan een open trap wel duurder uitvallen als je bijvoorbeeld kiest voor eikenhout of een combinatie van verschillende materialen.  

Nadelen van een open trap 

Ondanks de velen voordelen, kent het ook een aantal nadelen: 

Mindere isolatie 

Zowel op het gebied van geluid als luchtdoorstroming is een open trap qua isolatie niet geweldig. Dit heeft er alles mee te maken dat geluid en lucht vrij baan hebben door de openingen in de trap. Het is dus slim om een goede afweging te maken tussen goede isolatie of meer licht en een ruimtelijk gevoel. 

Veiligheid 

In een enkel geval kan een open trap voor veiligheidsproblemen zorgen. De kans bestaat dat kleine kinderen tussen de traptreden door glippen en zo naar beneden vallen. Je kunt dit proberen tegen te gaan door bijvoorbeeld antislipstrips aan te schaffen. 

Open trap dichtmaken 

Het komt regelmatig voor dat mensen een open trap na verloop van tijd dicht willen maken. De voornaamste reden? De ruimte onder de trap optimaal benutten door er bijvoorbeeld een wc of trapkast in te bouwen. Houd er rekening mee dat een open trap dichtmaken een tijdrovende klus is. Denk daarom vooraf goed na of je een open of dichte trap wil. 

Mogelijkheden open trap 

Net als bij vrijwel alle andere trapmodellen en typen, kun je ook bij de open trap kiezen voor verschillende afwerkingen. Denk hierbij aan het bekleden van je open trap. Daarnaast heb je keuze uit de volgende mogelijkheden: 

Trap verven 

Veel mensen willen hun trap in een kleur naar keuze schilderen. Aangezien wij met uitstekend bewerkbaar hout werken (grenen), is je trap in een kleur naar wens schilderen eenvoudig. Zo willen bijvoorbeeld veel mensen een zwarte trap. Dit kun je eventueel ook realiseren door de open trap te bekleden met zwart materiaal. 

Ruimte onder open trap inrichten 

Vroeg of laat lopen veel mensen tegen de volgende vraag aan: wat te doen met de ruimte onder je open trap. Dit traptype staat natuurlijk garant voor veel lichtinval en een ruimtelijk gevoel, maar daarentegen lever je ook ruimte in. Door daar slim mee om te gaan, kun je die ruimte prima benutten, zonder dat het ten koste gaat van de lichtinval. Bijvoorbeeld door er een kapstok onder te hangen of door er een passend schoenenrek, of laag kastje onder te zetten. 

Mogelijke houtsoorten 

Ondanks dat de meeste trappen in Nederland van vurenhout worden gemaakt, kiezen wij bewust voor grenen. Grenenhout is sterker, eenvoudig te bewerken en noesten vallen er niet uit. Bovendien krijg je het bij ons voor de prijs van vuren. Kies je liever voor een hardhoutsoort met een landelijke uitstraling? Dan volstaat bijvoorbeeld eiken. Het is ook mogelijk om houtsoorten met elkaar te combineren.  

Open trap kopen 

Wil je graag een open trap kopen? Dan ben je bij AA Trappen uit Joure aan het juiste adres. In ruim 24 jaar tijd zijn wij uitgegroeid tot dé houtentrappenspecialist van Nederland. De aankoop van een trap houdt direct verband met het design en de uitstraling van je woning of kantoor. En daar besteden wij graag aandacht aan. Bovendien kun je gebruik maken van onze inmeetservice en trapmontagedienst. Op die manier regelen we het gehele totaalplaatje: van helpen kiezen tot de oplevering.  

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy