z-trap

Z-trappen

Z-trappen staan bekend om hun stijlvolle en moderne uitstraling. Het bijzondere van deze trap zit in de vorm. In tegenstelling tot veel andere trappen, wordt bij de Z-trap het stootbord schuin op de trede geplaatst.

Hierdoor ontstaat een Z-achtige vorm, waar bovendien de naam uit afgeleid is. Wij ontwerpen, produceren én leveren houten Z-trappen in verschillende uitvoeringen. Meer inspiratie opdoen? Bezoek dan onze showroom in Joure, Friesland.

Wat zijn de eigenschappen van Z-trappen? 

De meeste Z-trappen zijn dichte houten trappen waarbij de treden en het stootbord vaak even dik zijn. Doordat het stootbord schuin op de trede staat, ontstaat een moderne look. Een ander kenmerk van deze trap is de bovengemiddelde treedikte. Naast de unieke vormgeving en functionaliteit, zorgt het voor veiligheid. Daarom is dit trapmodel uitermate geschikt voor ouderen en kleine kinderen. 

Voor- en nadelen van een Z-trap 

Twijfel je of een houten trap met Z-treden iets voor jou is? Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, vertellen bij elke trap de voor- en nadelen. Op basis daarvan wordt het gemakkelijk om in te schatten welke trapsoort bij jou past. Voor advies op maat staan onze experts je graag te woord. Op de contactpagina lees je hoe we te bereiken zijn.  

Voordelen van een Z-trap 

De Z-trap is de laatste jaren in populariteit gestegen. Dit komt mede door de moderne uitstraling en de mogelijkheid om de trap in verschillende uitvoeringen te laten ontwerpen. Daarnaast heb je minder kans op een kraaktrap.

Veiligheid

Het grootste kenmerk van veilige trappen zijn brede traptreden. De Z-trap behoort tot die groep. Daarnaast kent deze trap – in tegenstelling tot veel andere gesloten trappen – geen overhangende neus. Dit verkleint de kans om met je schoen te blijven haken waardoor je struikelt. Om het traplopen nóg veiliger te maken, is het raadzaam om anti-slipstrips of een trapprofiel aan te schaffen

Veel mogelijkheden in uitvoering

Een houten Z-trap leent zich perfect om in verschillende uitvoeringen te produceren. Zo kun je onder andere kiezen voor een: Z-trap met onderkwart, Z-trap met bovenkwart, een steektrap óf een geheel op maat gemaakte trap. Daarnaast is het mogelijk om het hout in verschillende kleuren af te laten werken.

Moderne uitstraling

Waar een trap voorheen vooral een functioneel element was, is het de laatste jaren uitgegroeid tot een stijlelement en verfraaiing van je woning of kantoor. De Z-trap is hét schoolvoorbeeld van functionaliteit gecombineerd met design. De strakke minimalistische look is te danken aan amper zichtbare naden.  

Weinig warmteverlies

Dichte trappen – zoals de Z-trap – zorgen voor minder warmteverlies ten opzichte van open trappen. Hierdoor voorkom je dat warme lucht onnodig naar de bovenverdieping ontsnapt of andersom. Bovendien is het beter voor de portemonnee én het milieu. Kortom: een stijlvolle en duurzame trap. 

Ruimte onder de trap

Ondanks dat een Z-trap relatief groot is en daardoor behoorlijk wat ruimte overneemt, kun je wel slim met die ruimte omgaan. Bijvoorbeeld door de ruimte onder te trap in te richten als opbergkast of toilet. Benieuwd naar hoe een Z-trap het best in jouw woning past? Maak gebruik van onze inmeetservice en ontdek de trap in 3D.

Nadelen van een Z-trap

Ondanks de velen voordelen van een Z-vormige trap, kent het ook een aantal nadelen. Deze nadelen zijn vooral van praktische aard en staan los van de functionaliteit, veiligheid en stijl.  

Hoge prijs

Een nieuwe houten Z-trap op maat is tegenstelling tot veel andere trappen relatief duur. Tijdens de ontwerpfase moet elke trede namelijk los ontworpen worden. Een andere grote factor in de prijs is de houtsoort. Grenen is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan eiken. Dat in combinatie met de trapvorm, maakt het lastig om in te schatten wat een houten Z-trap je precies gaat kosten. Na het inmeten krijgen we helder in beeld wat het zal kosten. 

Minder ruimtelijk

In tegenstelling tot open trappen, zijn dichte Z-trappen iets massiever en statiger. Met andere woorden: het neemt meer ruimte in beslag en verkleint soms de lichtinval van buiten. Daar tegenover staat het strakke design en de duurzaamheid. Boven kun je de ruimte die wél onder de trap overblijft slim benutten.

Verschillende soorten Z-trappen

De meeste trappen zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Sterker nog: het is mogelijk om een trap op maat te laten maken. Ook Z-trappen zijn in verschillende uitvoeringen te ontwerpen en produceren. Naast het materiaal - zoals bijvoorbeeld hardhout of grenen - kun je ook kiezen voor de gewenste trapvorm, treedikte en afwerking. Onze specialisten helpen je graag met het maken een passende keuze.

Trap op maat

Trappen zijn in tientallen verschillende vormen en maten te produceren. De twee grootste factoren die van invloed zijn op de totstandkoming van de juiste trapvorm zijn: jouw wensen en de beschikbare ruimte. Zo kan het voorkomen dat een relatief simpele houten steektrap bij je past, of dat je genoodzaakt bent om te kiezen voor een trap met kwartdraai. We denken graag met je mee en nemen de tijd om je te helpen.

Afwerking

Details zijn bij trappen minstens zo belangrijk als bijvoorbeeld de trapvorm en de treden. Zo heb je ruime keuze uit verschillende leuningen, kun je de trap met verschillende soorten kleuren oliën bedekken én is het mogelijk om ruimte voor ledstrips in te laten frasen. Daarnaast kun je bij de afwerking rekening houden met antislipstrips, trapbedekking of trapprofiel. 

Treediktes

In tegenstelling tot veel andere trapsoorten zijn de stoorborden en treden even dik. Hoe dik je het wil hebben is afhankelijk van jouw eigen wensen. Dikke treden staan bekend om hun robuuste en statige uiterlijk, slanke treden voor subtiliteit en verfijndheid. Na het inmeten heb je de mogelijkheid om mee te kijken in de 3D-tekening. Op basis daarvan kun je zien welke treedikte het best bij jou past. Nu al benieuwd naar de verschillen? Bekijk onze 3D-gallerij. 

Houtsoort

Je kunt bij ons uit verschillende houtsoorten kiezen. De meest gebruikte houtsoorten zijn: grenen, eiken, en mahonie. Daarnaast kun je kiezen voor een combinatie van verschillende houtsoorten. In onze showroom hebben we verschillende samples van de houtsoorten. Zo kun je precies zijn welke houtsoort + houtbewerking bij jou interieur past.

Z-trap kopen

Na meer dan 20 actief te zijn als trappenspecialist, weten we precies waar mensen tegen aan lopen bij het kiezen van een trap. Het is een belangrijke keuze dat direct verband houdt met het design en de uitstraling van je woning of kantoor. Wij helpen je graag van A tot Z met het uitzoeken van een nieuwe trap op maat. Daarnaast kun je gebruik maken van onze inmeetservice en trapmontagedienst. Op die manier ontzorgen we het gehele totaalplaatje. Afspraak maken? Plan een afspraak in met een van onze experts. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy