houten-trap-onderhouden

Trap onderhouden

Hout vergt na verloop van tijd onderhoud. Of het nou gaat om houten kozijnen, een houten schuur of een houten trap: onderhoud is van groot belang om de levensduur te verlengen.

Het onderhouden van een houten trap is eenvoudig en kost weinig tijd. Een goed onderhouden trap gaat tot 20 jaar mee. Welke manieren van onderhoud er zijn en hoe je een trap schoonmaakt lees je hier. 

Beschermlaag aanbrengen 

Onderdeel van het aanschaffen van een nieuwe trap is het uitzoeken van een beschermlaag zoals vernis, olie of verf. Het pas bewerkte hout dient binnen 48 uur te worden voorzien van een beschermlaag voor het beste resultaat. Wacht je langer dan twee dagen? Dan kan het hout vuil en stof opnemen wat je er lastig uit krijgt. Na het maken van de trap, zorgen we bij AA Trappen dat we direct een beschermlaag aanbrengen. 

Vernis 

Vernis is een zeer effectief beschermingsmiddel dat het hout beschermt tegen slijtage door uv-stralen, vocht en schimmels. Vernis is verkrijgbaar in verschillende varianten: kleurloos, glanzend, mat en satijn. In onze showroom hebben we verschillende samples van bewerkt hout, zodat je precies kunt zien hoe het eruit komt te zien. Het voordeel van vernis is dat het de natuurlijke uitstraling van de houtsoort niet verpest. Daarnaast kun je na verloop van tijd – als de trap begint te slijten - een nieuwe laagje vernis aanbrengen. 

Olie 

In vergelijking met vernis is olie een stuk doordringender en meer aanwezig qua kleur. Wanneer je de olie op net-bewerkt hout aanbrengt, dringt het door tot diep in het hout. Het dient als een soort voeding voor hout. Dit zorgt voor uitstekende bescherming. Houd er wel rekening mee dat olie invloed heeft op de natuurlijke kleur van hout. Het zorgt voor een warmere kleur en benadrukt de houtstructuur. 

Beits 

Beits gaat nog een stapje verder dan olie, waardoor het nóg beter beschermt. De houtstructuur blijft redelijk hetzelfde, terwijl het hout uv-bestendig, waterafstotend en redelijk antislip wordt. Je kunt kiezen voor verschillende kleuren beits of transparante ‘onzichtbare’ beits. Vrijwel alle houtsoorten zijn met beits te bewerken, maar bij harde houtsoorten raden we het af. Bij de aankoop van een nieuwe trap adviseren onze experts hoe jij je nieuwe trap het beste kunt onderhouden. 

Verf 

Wil je een trap in een specifieke kleur verven? Dan is het belangrijk om eerst grondverf aan te brengen en daarna een goede slijtvaste lak. Voor de beste bescherming kun je tot slot nog een vernislaagje toevoegen. Vooral zwarte trappen zijn de laatste jaren in populariteit gestegen. Bij ons kun je terecht voor trappen in alle mogelijke kleuren. Zelf je trap verven? Dan brengen wij eerst alleen een beschermlaag aan, zodat je de rest zelf kunt doen. 

Houten trap schoonmaken 

Een groot deel van traponderhoud zit in de schoonmaak. Je wilt immers voorkomen dat vlekken na verloop van tijd in het hout gaan trekken. Het is belangrijk om de trap zonder chemische middelen schoon te maken. Gebruik een zachte schone doek en lauw kraanwater. Zorg ervoor dat er geen achterblijvende zeepresten in de doek zitten. Als dat wel het geval is, kan het hout onbedoeld aangetast worden. Dit geldt voor alle soorten hout; zowel hardhoutsoorten als eiken en beuken als voor grenen en vuren.

Tips voor een langere levensduur van je trap 

Om zo lang mogelijk van je trap te kunnen genieten is onderhoud essentieel. Naast bovenstaande manieren zijn er nog een aantal kleine tips die de levensduur van je trap verlengen: 

  1. Wees voorzichtig bij het stofzuigen van de trap. Hiermee voorkom je deukjes in het hout. 
  2. Loop zo min mogelijk met schoenen de trap op en af. 
  3. Zorg voor een goede temperatuurregeling in de ruimte met de trap. Hout houdt niet van extreme temperaturen. Al helemaal niet van vocht. 
  4. Je kan de trap laten lamineren met HPL of PVC (High Pressure Laminate). 

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy