krakende trap verhelpen

Krakende trap verhelpen: 8 gouden tips 

Er is weinig vervelender dan een krakende trap in je huis. Elke keer dat je de trap op en af loop hoor je gekraak; alsof de treden het elk moment kunnen begeven

We krijgen regelmatig de vraag of je een krakende trap kan verhelpen. Ondanks dat hout ouder wordt en dus kan gaan kraken, is het in veel gevallen op te lossen. Met behulp van de volgende tips van onze experts is jouw trap binnen de kortste keren kraakvrij!

Waarom kraakt mijn trap?

Veruit de meeste trappen worden gemaakt van het houtsoort 'vuren'. Dit is een redelijk zacht houtsoort dat relatief makkelijk vocht opneemt. Door de wrijving tussen hout en vocht krijg je een krakend - soms piepend - geluid. In principe geen probleem, maar erg vervelend als je er op let. Gelukkig is het prima te verhelpen. Trappen van wat harde houtsoorten zoals eiken of beuken kraken minder. Die prijzen liggen echter wel een stuk hoger. Vandaar dat mensen voornamelijk voor vuren of grenen trappen kiezen.

Omdat een krakend geluid voornamelijk met vocht gepaard gaat, is de kans groter dat je in de natte maanden van het jaar last hebt van een krakende trap. Dit kan zelfs bij een relatief nieuwe trap voorkomen; hout is een natuurlijk materiaal dat 'in beweging' is door de verschillende klimatologische omstandigheden. Vooral als de trap in een vochtige omgeving geplaatst is of niet goed gemonteerd is. Hele oude trappen kunnen ook kraken door ouderdom. In die gevallen raden we aan om een nieuwe trap aan te schaffen van een wat harder houtsoort.

1. Controleer waar het krakende geluid vandaan komt

Zoals je hebt gelezen kan een krakende trap verschillende oorzaken hebben. Voordat je er mee aan de haal gaat, of zelfs een nieuwe trap aanschaft, is het verstandig om te herleiden waar het gekraak door komt. Controleer eerst van welk houtsoort de trap is. Achterhaal vervolgens hoe oud de trap is en kijk vervolgens naar de staat van de trap. Zit alles nog goed aan elkaar gemonteerd? Of zit er speling in de trap en zie je zelfs kieren? Als dat laatste het geval is weet je dat dat waarschijnlijk de boosdoener is. Speling zorgt voor wrijving, en wrijving zorgt weer voor geluiden zoals gekraak. Als er spraken is van kieren, is de kans groot dat daar vuil tussen zit. Ook dat zorgt weer voor wrijving en dus extra gekraak.

Is je trap relatief nieuw en kun je geen oorzaken vinden waardoor je trap zou kunnen kraken? Neem dan contact op met het bedrijf dat je trap gemonteerd heeft. Wellicht kun je de montage laten nakijken. De kans is aanwezig dat het verkeerd gemonteerd is, of dat er verkeerd hout is gebruikt. Als je er inmiddels wel achter bent gekomen wat de oorzaak kan zijn, lees dan snel verder om mogelijke oplossingen te proberen.

2. Maak de kieren grondig schoon

Controleer als eerst de kieren in je trap. Kieren bevinden zich voornamelijk bij de verbindingen van de houtplaten. Het handigst is om met een plamuurmes alle lijmresten en dergelijken er tussenuit te schrapen. Zorg dat je echt niets overslaat en pak vervolgens de stofzuiger er bij. Zet deze op de hoogste zuigstand en ga meerdere keren bij de kieren langs, totdat de kieren helemaal schoon zijn. Je kunt de kieren vervolgens vullen met kogellagervet. Ook hiervoor kun je weer het plamuurmes gebruiken (of een kwast). Merk je dat het kogellagervet stug is? Probeer het dan eens op te warmen. Nu wordt het vet vloeibaarder, waardoor het makkelijker te smeren is. Laat het even inwerken en controleer of je krakende trap verholpen is.

Let op: we krijgen regelmatig de vraag waarom de trap zo begint te kraken na het verven. Dit heeft voornamelijk met vuil tussen de kieren te maken. Zorg dus écht dat je dit goed schoonmaakt.

3. Schroeven en lijm bij stootbord

Oefen druk uit op de trap en bekijk waar de speling vandaan komt. De kans is aanwezig dat dit bij de achterzijde van de stootborden vandaan komt. Daar vindt namelijk redelijk wat belasting plaats. Vooral als het al een wat oudere trap is, kan het geen kwaad om er extra (lange) schroeven in te boren. In combinatie met lijm werkt dit het best. Ben je hier zelf niet handig in? Neem dan contact op met een plaatselijke aannemer en vraag hem/haar dit te doen. Het kan namelijk flink wat schelen. Sterker nog: door dit bij elke trede te doen, zal je trap een stuk minder kraken. Mits dit de oorzaak is uiteraard.

4. Lange schroeven in de lengte

Om een krakende trap te verhelpen kan het helpen om over de lengte van de traptrede een aantal lange schroeven te plaatsen. Vanzelfsprekend op de plek waar het in aanraking komt met het stootbord. Hoe doe je dit? Meet de afstand vanaf één kant van de trede tot het midden van het stootbord. Vervolgens zet je stipjes waar de schroef moet komen. Om het zo netjes mogelijk te doen, is het verstandig om voor te boren en het vervolgens dicht te plamuren.

Bij hele dunne stootborden is het schroeven van boven geen goed idee. Dan kan je beter vanaf achter schroeven aanbrengen. Hiervoor gebruik je kleinere schroefjes, aangezien het hout daar dunner is. Zorg dat je eerst alles uittekent voordat je aan de slag gaat. Het is ook verstandig om eerst bij één trede te proberen. Helpt het? Dan kun je trap voor trap aan de slag. Je kunt het schroeven combineren met lijm voor een steviger effect. Deze tip is een van de meest effectieve manieren om een krakende trap te verhelpen.

5. Opspanbus

Werken bovenstaande tips niet of niet goed genoeg en merk je dat de trap een beetje is doorgezakt door ouderdom? Dan heb je altijd nog de opspanbus. Om dit te gebruiken boor je bovenin de treden, ter hoogte van het stootbord. 2 á 3 gaten. Aan de hand van een inbussleuteltje draai je de opspanbus in de treden. Zo diep mogelijk, totdat deze niet verder wil. De trede zal nu onder druk komen te staan. Je zult zelfs een lichtelijke bolling zien. Kortom: doorzakken zal niet meer gebeuren. Zorg wel dat je voor een nette afwerking van de gaten zorgt. Plamuur is de beste optie. Let op: dit is een ingrijpende en tijdrovende manier om van je kraaktrap af te komen. Het werkt in veel gevallen wel extreem goed. Ga daarom secuur te werk en bekijk bij voorkeur de volgende twee instructievideo's.

6. Anti-kraaklatten bevestigen

Een andere mogelijkheid om een doorgezakte trap te repareren is door anti-kraaklatten te bevestigen. Hiermee krik je je trap op. Daardoor zal de boel minder kraken. Nu kunnen we er een heel verhaal over typen, maar dat is al gedaan. Daarom raden we aan om de gebruikshandleiding van de Karwei te raadplegen. Onderin de pagina staat wat de benodigdheden zijn. De manier van bevestigen is vrij eenvoudig, het kent een mooie afwerking en het is doorgaans erg functioneel. Ideaal dus om van je krakende trap af te komen.

7. Geluid dempen met stof

Over het algemeen maakt hout van zichzelf geluid. Natuurlijk hoort het niet als een gek te kraken, maar een beetje geluid produceert het in ieder geval na verloop van tijd wel. Om dat te voorkomen kun je kiezen voor stoffering. Denk hierbij aan gordijnen, gordijnachtige stof, vloerbedekking, kleedsoorten of heel wat anders. Je kunt je trap naar wens bekleden, met het materiaal dat jij leuk vindt. Zorg wel dat het bevestigen van een laag stof op je houten trap zorgvuldig en netjes gebeurt. Lukt het zelf niet? Schakel dan hulp in van een handige vriend(in) of aannemer.

8. Nieuwe trap kopen

Werkt niets en ben je ten einde raad? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om een nieuwe trap aan te schaffen. Vooral bij (hele) oude trappen krijg je de kraak er lang niet altijd meer uit. Dit heeft simpelweg met de gedateerdheid van het hout te maken. Om inspiratie op te doen voor een nieuwe trap raden we je aan langs te komen in onze showroom in Joure, Friesland. Onze trappenexperts helpen je graag verder met het maken van een weloverwogen keuze. Gelijk contact opnemen? Neem dan telefonisch contact op via de contactpagina.

Conclusie

Een krakende trap is een veelvoorkomend probleem. We krijgen regelmatig de vraag hoe je een krakende trap kunt verhelpen. Aan de hand van bovenstaande tips is de kans groot dat je het probleem verhelpt. In ieder geval grotendeels. Het is belangrijk om er eerst achter te komen waar het gekraak door veroorzaakt wordt. Dit heeft een of meerdere oorzaken. Het verhelpen zelf moet zo nauwkeurig mogelijk gebeuren om geen schade aan te richten. Helpt geen van bovenstaande tips? Dan is je trap waarschijnlijk zo oud en versleten, dat deze aan vervanging toe is. In dat geval raden we je aan contact met ons op te nemen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy