trap-berekenen

Trap berekenen

Een trap berekenen bestaat uit twee onderdelen: het inmeten van de trap én het berekenen van de juiste trapmaat en trapvorm.

Hoe je dat precies doet en wat je daar voor nodig hebt, leest je in dit artikel. Uiteindelijk kun je dan zelf een traptekening maken om 'm vervolgens door ons te laten produceren. Wil naast de trap berekenen de trap zelf ontwerpen? Dat is mogelijk met de trappentool van Staironline.

Trap inmeten

Voordat je jouw beoogde trap gaat berekenen, is het zaak om je trap in te meten. Dit houdt in dat je gaat achterhalen hoe groot je trapgat is en hoeveel afstand er tussen de twee verdiepingen zit. Pas als je dit nauwkeurig hebt uitgevoerd, kun je aan de slag met de trap berekenen. Aangezien niet elk trapgat geschikt is voor elk trapmodel, is het raadzaam het inmeten door een trapexpert te laten doen, of de afmetingen te delen met een trapexpert. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt én welke traptypen er in jouw huis passen. Het is zelfs mogelijk om - indien nodig - het trapgat te vergroten.

Neem gerust contact op met een van onze specialisten via de contactpagina. Je kunt tijdens kantooruren vrijblijvend terecht voor vragen, opmerkingen of een aanvraag. Als je wil weten hoe het inmeten eraan toe gaat, kun je terecht op onze inmeetservicepagina.

Trappenmaat: trap berekenen

Tijdens het berekenen van een trap komen verschillende aspecten aan bod. Denk hierbij aan de trapsoort en grondtype, de hoogte, de steilheid, lengte, of de trap wel of niet tussen muren staat én de vloerhekken. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe dat precies zit.

Trapsoorten: wat voor traptype wil je?

Er bestaan tientallen verschillende trapsoorten. Denk hierbij aan een onderkwarttrap, bovenkwarttrap, steektrap, spiltrap, keepboomtrap en trap met bordes. Het venijnige ligt in het feit dat niet elke trap geschikt is voor elke situatie. Of een bepaalde trapsoort past hangt onder andere af van de ruimte tussen de verdiepingen, hoe het aan de muren grenst en hoe groot en in welke vorm het trapgat is. Met andere woorden: de mogelijkheden zijn eindeloos, maar houd er wel rekening mee dat je wellicht - afhankelijk van je woning - concessies moet doen.

Ook nu geldt: zit je met vragen, kom je er zelf niet uit of ben je benieuwd naar of je gewenste trapsoort in je woning past? Bespreek het gerust met een van onze specialisten.

Traphoogte berekenen

De traphoogte berekenen is een stuk minder ingewikkeld dan het uitzoeken welke trapsoort het best past. De hoogte van de trap berekenen is namelijk voor alle trapsoorten hetzelfde. In stap 1 van deze handleiding lees je hoe je de hoogte van een trap meet. Houd tijdens het meten van de traphoogte goed rekening met de vloerdikte. Meet daarnaast altijd vanaf meerdere punten en houdt bij voorkeur de grootste maat aan.

Traplengte berekenen

De traplengte kun je op twee manieren meten en dus berekenen: op basis van de aantrede (de afstand van de traptredevoorkant tot aan de traptredevoorkant van de volgende traptrede) of op basis van de totale lengte van de trap. Hoe lang de trap kan zijn hangt af van je plafondhoogte. Je trap kan simpelweg niet verder doorlopen dan de hoogte van je plafond. Het berekenen van de traplengte moet volgens het trap bouwbesluit.

Trap tussen muren

Wanneer je trap tussen twee muren komt te staan, is het raadzaam om de ruimte tussen de muren op verschillende plekken op te meten. Het kan namelijk voorkomen - vooral bij wat oudere huizen - dat muren niet helemaal recht zijn. Je wilt immers voorkomen dat je trap klem komt te zitten. Bij twijfel kun je altijd gebruik maken van onze inmeetservice. Wij meten door heel Nederland trappen in en geven daarbij maatadvies. Zo weet je zeker dat je gewenste trap goed past.

Traphek/vloerhek

Bij een trap horen vloerhekken. Dit heeft met name met de veiligheid te maken. Je wilt immers elke mogelijkheid om in het trapgat te vallen uitsluiten. Een alternatief voor vloerhekken is het zelf maken van een muurtje. Het meten van een vloerhek spreekt voor zich. Naast een vloerhek kun je ook nog voor een traphekje kiezen. Dit is met name handig voor kinderen en huisdieren.

3D trap tekenen

Als het goed is weet je nu hoe jij je trap berekent. Wanneer je de afmetingen hebt, kun je beginnen met tekenen. Bij vragen kun je vrijblijvend contact met ons op te nemen. We adviseren je graag. Mocht je zelf aan de slag willen, raden we je aan gebruik te maken van de trappenconfigurator van Staironline. Je kunt daar eenvoudig een 3D trap tekenen door de juiste maten in te voeren.

Voordat je begint is het raadzaam de instructievideo's te bekijken óf de geschreven handleiding door te nemen. Als je de stappen volgt, heb je binnen een half uur je gewenste trap ontworpen. Inclusief gratis support en controle. De trap wordt vervolgens als bouwpakket naar je gestuurd. Het monteren kun je zelf doen of uitbesteden.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy