vaste trap naar zolder

Vaste trap naar zolder

Nog veel zolders zijn te bereiken met een ladder of uitklapbare trap (vlizotrap). Onpraktisch en esthetisch niet het mooist. In plaats daar van kun je een vaste trap naar zolder overwegen; hierdoor bereik je de zolder een stuk gemakkelijker.

Bovendien zijn deze trappen betaalbaar én eenvoudig te plaatsen. Door te kiezen voor een vaste trap naar zolder creëer je ruimte-efficiëntie, veiligheid en een hogere woningwaarde. In dit artikel lees je alles waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een houten vaste trap naar zolder.

Waarom kiezen voor een vaste trap naar zolder?

Het is goed voor te stellen dat je jouw zolderruimte - zonder vaste trap naar zolder - niet optimaal benut. Het is immers een hoop gedoe om telkens de vlizotrap in en uit te klappen. Daarnaast loopt het niet comfortabel door de steilheid en is het zelfs onveilig. Met name voor ouderen en kinderen. Om al deze redenen worden veel zolders vooral als opbergruimte gebruikt. In essentie niet verkeerd, maar je kunt zoveel meer met een zolder als je deze ruimte efficiënt benut. Door de verdieping goed in te richten kun je zelfs een extra (slaap)kamer, kantoorruimte of wasruimte creëren. Daarbij ben je wel afhankelijk van lichtinval én een goede verbinding tussen de verdiepingen. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van een dakraam en een trap.

Qua financieel plaatje is een vaste trap naar zolder aantrekkelijk. Het zijn een van de goedkoopste trappen in ons assortiment. Simpelweg omdat de afstand naar zolder vaak niet groot is én er in de meeste gevallen een rechte trap kan worden geplaatst. Later in dit artikel bespreken we de prijzen. Naast de aanschafwaarde kun je ook rekenen op een verhoogde huiswaarde. Vooral als je een extra kamer creëert. Het (laten) plaatsen van een vaste trap naar zolder is dus een investering in je huis. Wanneer je een huurhuis hebt en een vaste trap naar zolder wil, kun je het best contact opnemen met je huisbaas om je wensen te bespreken.

Past een zoldertrap in mijn huis?

Veel mensen vragen zich af of een vaste trap naar zolder in hun situatie past. Zo krijgen we regelmatig vragen van mensen met betonvloeren, houten vloeren en een schuin dak. Eenvoudig antwoord: in elke situatie kan een vaste trap naar zolder worden geplaatst. Belangrijk om te vermelden is dat het in de ene woning eenvoudiger is om er een te plaatsen, dan in de andere woning. Dit is voornamelijk afhankelijk van de grootte en de locatie van het trapgat. Onze trappenexperts denken graag met je mee om de best mogelijke keuze te maken.

Vaste trap naar zolder met een betonvloer

Het trapgat is een belangrijk onderdeel voor de plaatsing van de trap. Als de zoldervloer van beton is, moet je er rekening mee houden dat het bestaande trapgat vergoot moet worden óf dat er een nieuw trapgat gemaakt moet worden. Reken erop dat deze werkzaamheden ongeveer twee werkdagen betreffen. Na het opmeten van het beoogde trapgat, wordt het betreffende gedeelte uit het beton gezaagd. Vervolgens kan de zoldertrap geplaatst worden. Het is aan te raden om het verwijderen van de vlizotrap en het inzagen van het nieuwe trapgat door de zelfde aannemer te laten doen.

Vaste trap naar zolder met houten vloer

Vergeleken met een betonvloer, is een houten vloer een stuk eenvoudiger te bewerken. Het trapgat vergroten of een nieuw trapgat creëren kost weinig tijd en is daardoor een stuk voordeliger dan het inzagen van een betonnen vloer. Voor prijsinschattingen van het laten maken van een trapgat in een houten vloer raden we aan een offerte aan te vragen bij een lokale aannemer. Wij zorgen uitsluitend voor het inmeten van het trapgat, de trap zelf en het plaatsen. Dit doen wij door heel Nederland. Liever zelf een vaste trap naar zolder maken? Bestel dan een trap als bouwpakket. Neem daarvoor contact op met onze experts.

Vaste trap naar zolder met schuin dak

Een logisch vraag is: kan ik een vaste zoldertrap plaatsen met een schuin dak? Veel zolders hebben namelijk een schuin dak. Goed nieuws: dit is goed mogelijk, mits je rekening houdt met de locatie van het trapgat. Zo zou het onhandig zijn om het trapgat pal onder de schuine wand te plaatsen. Daarom moet het trapgat bij voorkeur onder een hoog gedeelte in de zolderruimte gemaakt worden. Zit het trapgat al op de goede plek? Dan hoeft deze alleen maar bewerkt te worden en er kan een nieuwe trap in.

Vaste trap naar zolder kleine ruimte

Vooral bij de wat oudere huizen is de zolder te bereiken met een vlizotrap (losse trap). Wanneer je niet op de zolder kunt staan, raden we aan dit zo te houden. Met andere woorden: er is dan geen reden om een vaste zoldertrap te maken. Bij dat soort kleine ruimtes is er geen toegevoegde waarde. Uiteraard is het wel mogelijk, maar wij raden het af. Kun je er wel staan, maar is de ruimte klein? Dan kun je genoeg redenen bedenken om het wél te doen. Neem voor gratis maatadvies contact op met onze experts via de contactpagina.

Wat kost een vaste trap naar zolder?

Heb je concrete plannen om je zolder beter te bereiken? Dan is een vaste zoldertrap een uitstekend idee. Zoals eerder gemeld zijn deze houten trappen een van de goedkoopste trappen op de markt. Simpelweg omdat het veelal korte, rechte trappen betreft. Deze zijn relatief eenvoudig te ontwerpen en voor het produceren is niet bijzonder veel hout nodig. Qua prijs moet je globaal denken aan €1.200 a €2.500,-. De prijs is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren.

Trapmodellen

Rechte trappen zijn het goedkoopst. Deze zijn het minst arbeidsintensief om te maken. Vaak is dit een prima keuze, omdat ze relatief weinig ruimte in beslag nemen. In enkele gevallen raden we aan om voor een ander trapmodel te kiezen, zoals een onderkwarttrap of bovenkwarttrap. Qua kosten loopt dit echter wel op. Voor alle mogelijke trappen kun je een kijkje nemen in onze hoofdcategorie 'maatwerk trappen'. Daar vind je alle trapmodellen. Echter raden we voor zoldertrappen eenvoudige modellen aan, omdat het vooral om functionaliteit en ruimte-efficiëntie gaat.

Houtsoorten

Ons basismateriaal is grenen: dit is het beste houtsoort qua prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien is het goed te bewerken en gaat het lang mee. Om die redenen raden we aan om voor dit goedkope maar tegelijkertijd goede houtsoort te kiezen. Het grootste deel van onze afnemers kopen grenen trappen. Uiteraard kun je ook voor een ander houtsoort kiezen, zoals een harthoutsoort. Denk hierbij aan eiken. Hierdoor loopt de prijs wel flink op. Benieuwd naar alle mogelijkheden wat betreft traptype, houtsoort en afwerking? Kom langs in onze showroom in Joure (Friesland) en we helpen je graag verder.

Vaste trap naar zolder maken

Als doe-het-zelver is een vaste trap naar zolder maken een uitdagende klus. Om te beginnen dien je alles in te meten. Dit begint al bij het trapgat. Het is vaak nodig om het trapgat te vergroten of te verplaatsen, afhankelijk van wat het meest efficiënt is. Als je daar niet uitkomt kunnen we je er altijd bij helpen. Zo kun je gebruik maken van onze inmeetservice. Een trap ontwerpen kan gemakkelijk met de 3D-software van Staironline. Bekijk vooral de instructiefilmpjes om het geen fouten te maken. Ook hier geldt: als je er zelf niet uitkomt, helpen we je graag op weg.

Wil je het inmeten, tekenen en produceren aan ons overlaten? Dan kun je ervoor kiezen om de trap als bouwpakket te ontvangen. Je kunt dan zelf de vaste trap naar zolder maken. Houd er goed rekening mee dat een trap maken maatwerk is en het erg nauwkeurig komt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy