Waarom een eikenhouten trap?

In tegenstelling tot de meest gebruikte houtsoort voor trappen - namelijk vuren - is eikenhout een hardhoutsoort. Dit betekent dat het enorm sterk is. Een fijne bijkomstigheid is dat eiken voor een hardhoutsoort betrekkelijke eenvoudig te bewerken is. Naast deze praktische voordelen van een eikenhouten trap, is de natuurlijke uitstraling ook een belangrijk aspect. De kleur en patronen van eiken, passen in veel interieursoorten en is stilistisch gezien tijdloos. Met andere woorden: eiken past in vrijwel elk interieur.

Binnen dit hardhoutsoort zijn verschillende types. Concreet houdt dit in dat je licht eikenhout hebt én donker eikenhout. We raden ten zeerste aan om een houtsample mee naar huis te nemen om te kijken welke eikenhoutkleur het best bij je interieur past. Door een afspraak te maken voor een showroombezoek, krijg je alle benodigde informatie voor het kopen van een nieuwe eikenhouten trap, inclusief houtsamples.

Verschillende eiken trapsoorten

Bij een eiken trap denk je wellicht aan één specifieke uitstraling en traptype. Het fijne van de hedendaagse trappenhandel is dat er enorm veel mogelijk is. Zo maken we regelmatig eiken trappen op maat voor mensen die de trap zelf ontworpen en getekend hebben. Wil je liever op basis van kundig advies een keuze maken? Laat je dan inspireren in onze showroom en ontdek welke trapsoort én eikensoort bij jou past.

Eiken meubelen staan doorgaans bekend als gedateerd, ouderwets en massief. Een eiken trap is echter van een heel ander kaliber. Het kan zelfs erg modern ogen! Vooral als je eikenhout combineert met een moderne trapsoort zoals een z-trap. Bovendien hoeft een nieuwe trap niet per se alleen uit eikenhout te bestaan. Je kunt bijvoorbeeld ook prima kiezen voor een grenen of vuren trap met alleen eiken treden. Dit is financieel ook een stuk voordeliger.

Eiken trapreden

Eiken trappen hoeven niet volledig uit eiken te bestaan. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor alleen eiken traptreden. Het is de laatste jaren razend populair om een nieuwe trap met verschillende houtsoorten te laten fabriceren. Niet alleen omdat dit stilistisch mooi staat, maar ook om de prijs te drukken. Volledig eikenhouten trappen zijn namelijk aan de prijzige kant, terwijl als je een deel van de trap van bijvoorbeeld grenenhout maakt, je soms tot de helft goedkoper uit bent. Een begrijpelijke keuze dus.

Zoals gezegd kiezen veel mensen voor eiken traptreden. Deze zijn volledig op maat te produceren in de gewenste kleur. Denk hierbij aan rustiek eiken traptreden of juist massief eiken traptreden. Naast de uitstraling van eiken traptreden, zorgt het voor stevigheid. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld ook sneller een kraaktrap.

Eiken trap behandelen

Omdat eikenhout een hardhoutsoort is, kan je het op tientallen verschillende manieren behandelen en onderhouden. De behandeling heeft grote invloed op de uiteindelijke kleur en look van de trap. Er zijn grofweg twee mogelijkheden om je trap onder handen te nemen:

Oliën

Je kunt speciaal gefabriceerde olie gebruiken om je trap voor lange tijd te beschermen. De olie dringt door tot in de diepere houtlaag, waardoor het écht uitstekende bescherming biedt. Eerst wordt een zeer dun laagje olie aangebracht, zodat het eikenhout het goed opneemt. Vervolgens kan er een tweede laag overheen. Olie voor eikenhout is in verschillende kleuren te verkrijgen. Wij informeren je graag over de mogelijkheden. Daarom nodigen we je van harte uit bij onze trappenfabriek én showroom in Friesland.

Beitsen

Beits dringt nóg verder in het hout door dan olie. Je kunt je voorstellen dat dit extreem goed beschermt tegen invloeden als: vocht, temperatuurverschil en stoten. Een ander groot voordeel van je eiken trap beitsen is dat je voor een transparante beits kunt kiezen. Dit behoudt namelijk de natuurlijke look and feel van de trap. Met andere woorden: door je trap te beitsen bescherm je je trap, zonder dat het afbreuk doet aan het uiterlijk.

Duurzaam eikenhout

We weten dat onze planeet baat heeft bij het behoud van grote bosgebieden en oerwouden. Daarom werken wij uitsluitend met duurzaam gekapt hout dat voldoet aan FSC-certificering. Dit houdt in dat ons (eiken)hout uit gebieden komt waar het bos onder toezicht wordt beheerd. Er gelden strenge eisen wat betreft milieu en natuur. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de sociaaleconomische aspecten. Met andere woorden: al onze houten trappen - dus ook de eikenhouten trappen - zijn duurzaam geproduceerd.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy