zwevende-trap

Zwevende trap

Een zwevende trap is een moderne designtrap waarbij de treden in de muur worden gemonteerd. Hierdoor ‘zweven’ de treden als het ware in de lucht. Dit zorgt voor veel lichtinval en daardoor voor een ruimtelijk gevoel. Het is dan ook een ruimtebesparende trap en tevens een echte blikvanger in je woning of bedrijfspand.

Eigenschappen van een zwevende trap

Een zwevendetrapconstructie is anders dan hoe de meeste trappen worden gebouwd. De treden worden namelijk direct in de muur geplaatst. Iets dat bij andere trappen zelden gebeurt. Een zwevende trap in de muur verankeren vraagt veel van de stevigheid van je muur. Om die reden is het alleen mogelijk om een zweeftrap in dragende muur te monteren. 

Qua vorm en formaat kun je met een zweeftrap veel kanten op. Bijvoorbeeld verschillende draairichtingen, leuningen, materiaal en met of zonder bordes.

Voor- en nadelen van een zwevende trap

Een zweeftrap is een eyecatcher dat in verschillende interieurstijlen past. Vooral in huizen met een strakke, moderne en minimalistische inrichting komt dit traptype goed tot zijn recht. Om het kiezen gemakkelijker te maken; hierbij de voor- en nadelen: 

Voordelen

De voordelen hebben vooral met de uniciteit te maken. Je haalt een echte blikvanger in huis dat de aandacht trekt. Daarnaast zijn dit de praktische voordelen: 

Designtrap 

De zweeftrap behoort tot een van de mooiste en modernste trappen die er zijn. Het is een functioneel designstuk dat compleet op maat te maken is. Dit verhoogt mogelijk ook de waarde van je huis. Andere typen designtrappen zijn: Z-trappen en bloktrappen. 

Lichtinval 

Veel mensen willen zoveel mogelijk daglicht in hun woonkamer. Een open trap – wat een zwevende trap in feiten is - draagt daaraan bij. Vooral als de trap relatief dichtbij een raampartij staat, is een zwevende trap beter dan elke andere trap. Zwevende trappen worden voornamelijk in woonkamers of bedrijfsruimtes geplaatst. 

Ruimtelijk 

Aangezien een zwevende trap uit bijzonder weinig materiaal bestaat, neemt het simpelweg ook minder ruimte in beslag. Dat in combinatie met de lichtinval geeft een ruimtelijk effect aan de ruimte waar de trap staat. Voor veel mensen is dit – naast het design – een van de voornaamste redenen om voor deze trapstijl te kiezen. 

Nadelen

De keerzijde van moderne trappen ligt vaak in de veiligheid en functionaliteit. Ondanks dat je prima van verdieping naar verdieping kunt, zijn de volgende twee punten belangrijk om te vermelden: 

(On)veiligheid 

Als jij of je huisgenoot slecht ter been is óf als je kleine kinderen hebt, is een zwevende trap niet ideaal. De mogelijkheid bestaat namelijk om er als kind tussendoor te glippen. Daarnaast worden niet alle zwevende trappen tussen twee muren geplaatst. Mogelijk gevolg: je kan er aan een kant afvallen. 

Isolatie 

Vanzelfsprekend is een zwevende trap qua isolatie matig. Zowel qua geluid als luchtdoorstroming. Dit heeft er alles mee te maken dat geluid en lucht vrij tussen de traptreden vloeit. Het is dus slim om een goede afweging te maken tussen goede isolatie of een unieke designtrap. 

Constructie 

De constructie lijkt eenvoudig, maar schijn bedriegt. Er is een zware, onzichtbare constructie nodig dat veel van je muur vergt. Zo moet bijvoorbeeld eerst de draagkracht van je muur gecheckt worden. Voor je voor deze trap kiest; overleg eerst met onze specialisten.

Mogelijkheden van dit traptype

Een zweeftrap is op verschillende manieren te ontwerpen. Dit hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Zo kun je uit verschillende houtsoorten kiezen, of een combinatie van meerdere materialen. Daarnaast kun je qua vorm verschillende kanten op én heb je de mogelijkheid om ergens in de trap een bordes te laten plaatsen.  

Zwevende trap met draai 

Een zwevende trap hoeft niet altijd recht te zijn. Sterker nog: een zwevende trap met draai is prima te maken. Dit kan door de traptreden op de millimeter nauwkeurig te ontwerpen en/of door een bordes te laten fungeren als draaipunt. Kortom, genoeg mogelijkheden om een zwevende trap met draai te realiseren. 

Zwevende trap met leuning 

Voor een stukje veiligheid hebben vrijwel alle (zwevende) trappen een leuning. Naast veiligheid ziet dit er ook een stuk completer uit. Wat voor materiaal en type trapleuning je wil is aan jou. Net als de treden, wordt de leuning in de muur bevestigd.  

Houten zwevende trap 

Al meer dan 22 jaar zijn wij gespecialiseerd in het vervaardigen van houten trappen: zowel hardhouten trappen zoals eiken, als trappen van vuren en grenen. Op het moment dat wij jouw aanvraag voor een zwevende houten trap binnenkrijgen, gaan we direct voor je aan de slag. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Na een uitvoerige meting beginnen onze ontwerpers met het maken van een 3D-tekening. Deze krijg jij uiteraard te zien. Vervolgens wordt jouw trap binnen 3 tot 6 weken geleverd. 

Treediktes 

De treden van een zweeftrap zijn over het algemeen vrij dik. Dit heeft met de benodigde draagkracht te maken. In de traptreden van een zwevende trap worden namelijk diepe holen gemaakt waar vervolgens stalen pinnen inkomen. Die stalen pinnen worden via een verbindstuk in de muur gemonteerd.  

Zwevende trap kopen 

Door de ruime keuze in moderne trapstijlen is het soms lastig kiezen. Onze experts helpen je graag bij het maken van een keuze. Of je nou een zwevende trap met draai op maat wil of een eenvoudig exemplaar: jij bedenkt, wij ontwerpen en leveren. Wil je de trap zelf plaatsen? Dan is het mogelijk om de trap als bouwpakket opgestuurd te krijgen. Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy