hardhouten-trap

Hardhouten trap

Hardhout is fantastisch materiaal voor een trap: het is ijzersterk, gaat lang mee, is goed te bewerken én het ziet er prachtig uit.

Wat is hardhout?

Voordat we meer vertellen over de hardhouten trap, eerst wat meer duiding over harthout. Hardhout is een verzamelterm van hout dat afkomstig is van de stam van loofbomen. Deze boomsoorten vind je voornamelijk in regenwouden en groeien relatief traag. Om die reden kunnen deze bomen erg oud worden. Je kunt je voorstellen dat hardhout hierdoor een stuk zeldzamer is dan zachtere houtsoorten zoals vuren en grenen. De hardheid en stevigheid van hardhoutsoorten - zoals beuken, eiken en mahonie - zorgt voor een lange levensduur. In het geval van trappen ideaal.

Hardhouten trappen staan naast hun stevigheid en 'betrouwbaarheid' bekend om de fantastische natuurlijke en tijdloze uitstraling. Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij hardhout is een roodbruine diepe kleur. Deze warme kleuren zijn uitstekend te combineren met verschillende interieurstijlen. Staar je echter niet dood op de natuurlijke kleuren van hardhout; tegenwoordig is het mogelijk om je hardhouten trap op allerlei manieren te bewerken.

Wat voor hardhouten trappen zijn er?

De meeste hardhouten trappen zijn gemaakt van mahonie, beuken, essen of eiken. Vooral eiken trappen zijn de laatste jaren in trek. Het komt ook regelmatig voor om houtsoorten met elkaar te combineren als het om trappen gaat. Bijvoorbeeld een grenenhouten trap met eiken traptreden. Steker nog: het komt zelfs voor dat mensen verschillende houtsoorten combineren met ander materiaal zoals glas of staal.

Qua trapstijlen en traptypes maakt het houtsoort weinig uit. Al het hout is goed bewerkbaar, al kost het wel meer tijd om hardhout op een subtiele manier te bewerken. Simpelweg omdat het hout dusdanig stevig is, dat het een uitdaging is om kleine hoekjes en dergelijken op een subtiele manier te zagen en af te werken.

Verschil tussen een hardhout en andere houtsoorten

De naam verklapt een hoop: hardhout is sterker dan bijvoorbeeld vuren en grenen. Op het gebied van trappen resulteert dit in een langere levensduur en minder kans op problemen m.b.t. vocht, stoten en krakende geluiden. Daarnaast heeft hardhout minder en kleinere noesten die eruit kunnen vallen. Soms is het zelfs compleet noestenvrij. Qua uiterlijk ziet hardhout er natuurlijk en robuust uit. Aangezien er verschillende kleuren hardhout zijn, past het bij elk interieur: modern, landelijk en zelfs industrieel. Het afwerken en onderhouden van hardhout is eenvoudig en werkt lang door.

Daarbij moet wel gezegd worden dat ook niet-hardhoutsoorten tegenwoordig uitstekend te bewerken zijn. Vooral het standaard houtsoort waar wij mee werken - grenen - leent zich perfect voor verschillende bewerkingen en is een stuk goedkoper dan hardhout. Voor alle mogelijkheden en mogelijke combinaties raden we je aan langs te komen in onze showroom.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of kom langs!

Heb je een vraag over een trap of wil je meer informatie over onze producten en diensten? Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar voor maatadvies. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showroom in Joure (Friesland).
© 2022 AA Trappen / Privacy policy

© 2020 AA-Trappen

Privacy policy